Tekrardan merhabalar, önceki bölümümüzde özgeçmiş hazırlama konusuna bir giriş yapmıştık. Bu bölümde ise insan kaynakları yetkililerinin dikkatini çekecek ve sizi özgeçmiş taramalarında ön plana çıkaracak bir özgeçmiş nasıl olmalı ondan bahsedeceğiz.
Önemli noktaları aşağıdaki gibi sıralayıp açıklayacağız.
1. İyi bir fotoğraf ile dikkatleri çekin
Fotoğrafınız karşı tarafın sizi değerlendirmesi için gerekli olan araçlardan biridir. Fotoğraf aracılığı ile insan kaynakları yetkililerinin dikkatini çekersiniz. İyi görüntü kalitesi ve resmi kıyafetlerle çekilmiş bir fotoğrafla karşı tarafa, yaptığınız başvuruyu ciddiye aldığınız izlenimini verirsiniz.
2. Ön yazı ile kendinizden bahsedin
Ön yazı insan kaynakları yetkilileri ile kurulan ilk temaslardan biridir. Bu teması kurarken spesifik bir kişiye seslenmek karşı tarafın dikkatini yakalamanızı sağlayacaktır. Bunun için internet üzerinden gerekli araştırmaları yapmalısınız.
Ön yazı, karşı tarafa başvurduğunuz pozisyon için belirli yetenek ve yetkinliklerinizi kısa ve öz bir şekilde vurgulamanın en iyi yoludur.
3. Kalabalık bir özgeçmişten kurtulun
Bu kısım daha çok uzun bir çalışma hayatına sahip kişiler için; uzun süreli bir deneyimine sahipseniz, her rolünüzü, becerinizi ve sorumluluğunuzu özgeçmişinize dahil etmek zorunda hissetmeyin. Bunun yerine, ilgili olduğunuz pozisyonun gerektirdiği becerilerinizi vurgulayan deneyimlerinizi özgeçmişinize eklemelisiniz.
Başvurduğunuz her pozisyona genel özgeçmişinizi göndermek yerine işe göre farklı özgeçmişler hazırlayabilirsiniz. Örneğin, uzman pozisyonuna veyönetici pozisyonuna başvururken iki farklı özgeçmiş hazırlamalısınız.
4. Renkli olun
Özgeçmişinizi renklendirmek ve gerekli yerlerde koyu renk vurgular yapmak özgeçmişinizin insan kaynakları yetkilileri tarafından okunmasını kolaylaştıracaktır. Renklendirmede fosforlu ve uçuk renkler yerine profesyonel ve okunması kolay olan renkler kullanmalısınız.
Ayrıca özgeçmişinizi insan kaynakları yetkililerine e-posta ile gönderirken isim-soyisim şeklinde adlandırmayı ve PDF formatında kaydetmeyi atlamamalısınız.
5. İş için uygun olduğunuzdan emin olun
Aranan nitelikleri karşıladığınızdan emin olun. Pozisyon için dikkate alınmaya ilişkin nitelikler genellikle iş ilanının en altında listelenir veya ilanın sonunda etiketler ile belirtilir.
İnsan kaynakları yetkilisi aradığı personeli kısa zamanda bulmak için özgeçmişleri kriterler bazında filtreler ve bu kriterlere dikkat etmediğiniz durumda özgeçmişiniz yapılan filtreler sonrasında gözükmeyebilir.
6. Niteliklerinizi eşleştirin ve işverene nitelikli olduğunuzu gösterin
Özgeçmişinizin başvuruda bulunduğunuz iş ilanıyla eşleşiyor mu? Özgeçmişiniz iş ilanında belirtilen işin niteliklerine ne kadar yakınsa görüşme için seçilme şansınız da o kadar artar. İşverenin istediği nitelikleri özgeçmişinize mümkün olduğunca eklemeye çalışın. Bunun kolay bir yolu olarak ilanda yayınlanan iş tanımını esas alabilirsiniz.
Özgeçmişinizde başarılarınıza odaklanabilirsiniz çünkü işveren sadece ne yaptığınızı değil, neyi başardığınızı da bilmek ister. Dolayısıyla özgeçmişinizde iş sorumluluklarınızın yanında başarılarınızdan da bahsedin. Örneğin “Asistan olarak başladığım departmanda müdürümün ani istifası nedeniyle yönettiği süreçlerin bir kısmını devraldım ve oluşan krizleri yönettim. Bunun sonucunda da kısa bir süre içerisinde uzman pozisyonuna terfi aldım” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
7. Network edinin
Özgeçmişinizin, doğru kişilerin aracılığı ile işverene ulaşması ve size referans olması görüşmeye çağrılma ve hatta işe alınma şansınızı ciddi şekilde arttırır.
Paylaş
0 Yorum
Özgeçmiş Hazırlama Teknikleri - 2 başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum