Sertifikalar, İlgi Alanları, Sosyal Medya Hesapları ve Referanslar
Özgeçmiş hazırlama teknikleri serimizin 3.bölümü ile adım adım sona yaklaşıyoruz, etkili bir özgeçmişin tüm tekniklerini aktarmamıza az kaldı.
Bu bölümde özgeçmişin son kısımlarından bahsedeceğiz;
1. Sertifikalar (EÄŸitimler)
2. İlgi Alanları (Sosyal Deneyimler)
3. Sosyal Medya Hesapları
4. Referanslar
1-Neden sertifika almalıyız?
Sertifikalar, insan kaynakları yetkililerinin tecrübe ve eğitimden sonra değerlendirmeye aldığı ve sizin hakkınızda önemli bilgiler veren kısımlardan biridir.
Özgeçmişinizde elbette tecrübeleriniz ve eğitim bilgileriniz daha ön plandadır. Ancak bir pozisyona tecrübesiz olarak başvuracaksanız, burada aldığınız sertifikalarla ve bu sertifikaları sunuş biçiminizle başvurduğunuz pozisyon için görüşmeye çağırılma olasılığınız yükselir. Çünkü bu sertifika/sertifikalar, insan kaynakları yetkililerine başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olduğunuzu ve teorik bilginizin olduğu mesajını verir.
Sertifikalarınızı öncelikle çalışmak istediğiniz pozisyonun gerekliliklerine göre almalısınız. Pozisyonun gerektirdiği sertifikaları veya ileri yetkinliklerin bilgisini açılan ilanlarda bulabilirsiniz. Örneğin; AutoCAD bilen mühendis ya da İngilizce bilen insan kaynakları elemanı gibi ilanları incelediğinizde ihtiyacınız olan sertifikanın hangisi olduğunu anlayabilirsiniz.
Çalışmak istediğiniz pozisyon ile ilgili kursları aldıktan sonra meraklı olduğunuz başka alanlar hakkında da kurslar alabilirsiniz tabi; ancak özgeçmişinizde başvurduğunuz pozisyon ile ilgisi bulunmayan sertifika bilgilerine yer vermek sadece kalabalığa sebep olur. Unutmayın ki insan kaynakları yetkililerinin yüzlerce özgeçmiş arasından tarama yaparken size ayıracak çok vakti yoktur. Bu kısa zamanda da özgeçmişiniz kalabalık ve kafa karıştırıcı olmamalıdır.
Sertifikalarınızı özgeçmişinize eklerken; sertifikanın tam adını, sertifikayı aldığınız organizasyon ve tarihi yazın. Böylece karşı tarafa düzenli bir şekilde gerekli bilgileri vermiş olursunuz.
Sertifikalarınızı özgeçmişinize eklediniz; fakat dikkatli olun, insan kaynakları yetkilisi sertifikalarınız hakkında size sorular soracaktır. Bu yüzden mülakat öncesi aldığınız kurslarla ilgili bilgilerinizi tazelemeniz çok önemli.
Özgeçmişiniz ile insan kaynakları yetkilisinin dikkatini çektikten sonra kendi kişisel ilgilerinizden bahsettiğiniz ve genellikle kitap okumayı, film izlemeyi severim yazılan kısımda farklı olmaya özen gösterin.
İnsan kaynakları yetkililerinin ilgi alanlarınızı sadece boşluk doldurmak için yazdığınızı düşünmemeleri için ilgi alanlarınızı/hobilerinizi özgeçmişinize eklerken spesifik olun. Mesela suç ve gizem romanları okumayı severim, dünya sinemasını yakından takip ederim gibi detaylı bahsedin hatta kısa birer cümle ile açıklayın.
Ayrıca sosyal deneyimlerinize, gönüllü katıldığınız korolar, yurtdışından okullar aracılığı ile gelen öğrencilere rehberlik etmek gibi deneyimlerinizi de yazabilirsiniz; buradan insan kaynakları yetkilileri sizin hakkınızda ekip çalışmasına yatkın ve İngilizce biliyor gibi sonuçlar çıkarabilir.
3-Sosyal medya hesaplarınız ile daha çok bilgi verin
Sosyal medya hesaplarınızı özgeçmişinizde paylaşmak insan kaynakları yetkililerinin sizin hakkınızda daha çok bilgiye sahip olması açısından önemlidir. Özgeçmişinizde paylaşmadığınız diğer özellikleriniz buradan öğrenilebilir. Burada paylaşmanız gereken sosyal medya hesabınız, LinkedIn gibi daha çok çalışma hayatına yönelik olandır. Diğer sosyal medya hesaplarınız özel yaşamınıza odaklıysa paylaşmak doğru olmaz.
4-Referanslarınızı yazarken dikkat edin
Referanslarınızı özgeçmişinize eklerken kesinlikle akrabalarınızı eklemeyin. Onun yerine tecrübesizseniz farklı sektörden size referans olabilecek birilerini eklemek daha doğru olacaktır. Tecrübeliyseniz de başvurduğunuz pozisyon ile alakalı bir sektörden referans seçmelisiniz.
Referanslarınıza ekleyeceğiniz kişi/kişileri mutlaka bilgilendirmelisiniz ve onaylarını almalısınız. Aksi takdirde insan kaynakları yetkilileri referans araması yaptıklarında özgeçmişinize yazdığınız kişinin haberi ve/veya rızası olmadan eklendiğini öğrendiğinde bu durum sizin hakkınızda kötü bir izlenim bırakacak ve olumlu geri dönüş yapmalarını engelleyecektir.
"Başarılı olmak için, kalbiniz işinizde olsun ve işinizde kalbinizde olsun." Sr. Thomas Watson
PaylaÅŸ
0 Yorum
Özgeçmiş Hazırlama Teknikleri - 3 başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum