Yüz Yüze Mülakatta İyi Bir Prezantasyon İçin Tüyolar
Geleneksel mülakat olarak da adlandırdığımız yüz yüze mülakat, en çok uygulanan ve tercih edilen türüdür.
Ortalama 30 ila 45 dakika arası süren bu mülakatta işe alım uzmanı, adayın CV’sinde belirttiği konuları çeşitli sorular sorarak bir de adayın kendisinden dinler, adayı daha yakından ve detaylı tanımaya çalışır.
Şunu belirtmek isteriz ki randevuya zamanında ve hatta 5-10 dakika erken gitmek size artı puan kazandıran etmenlerden biri olacaktır.
İşe alım uzmanı ile adayın ilk canlı teması bu görüşmede olacağından ilk izlenim büyük önem arz eder.
Bu yüzden kıyafet seçiminde; spor, rahat ve günlük giyimin dışında olacak şekilde;
Kadınlarda:
Klasik giyim tarzında ütülü, koyu renkli sade bir pantolon veya etek (kumaş ya da keten tercih edilmelidir) üzerine gömlek veya bluz ile hafif bir makyaj, düzenli bir saç şekli, Oxford tarzı düz taban bir ayakkabı ile sade bir çanta seçimi uygun olur.
Erkeklerde ise:
Saç sakal büyük önem arz edeceğinden, klasik bir saç ve sakal tıraşı, klasik giyim tarzında ütülü, koyu renkli sade bir pantolon (kumaş ya da keten tercih edilmelidir) üzerine gömlek veya polo yaka bir tişört, klasik tarz giyime yakışan bir ayakkabı ile iyi bir kombin yapılabilir.
Mülakata girmeden önce telefonu sessize almak mülakat sürecinde sadece mülakata odaklanmanıza ve bölünmemenize imkân tanır, bu sebeple mülakata girmeden önce yapılması daha uygun olur.
İlk temas-tanışma anında; gülümseyerek ve kendinden emin bir eda ile tokalaşırken kendinizi tanıttıktan sonra işe alım uzmanının da kendisini tanıtması ile mülakat sürecine başlayabilirsiniz.
İşe alım uzmanı ile görüşürken göz teması kurmaktan kaçınmayın, bu dikkatinizin gücünü gösterir. Bacak bacak üstüne atmadan, dik bir duruş ve oturuş, disiplin ve görgü kurallarına olan hakimiyetimizi yansıtır.
Adayın başvurduğu kuruma ilgisi, bilgisi ve kurumu niçin seçtiği gibi konular muhakkak konuşulacağından mülakat öncesi kurum hakkında bilgi edinmek de size artı puan kazandıracak durumlar arasında yer alır.
Mülakatlarda işe alım uzmanının olumlu yöndeki seçimlerinde belirleyici unsurlardan biri de adayın sorularıdır. Sorular daha çok işin tanımı ve bu tanıma ne kadar uyum sağlandığı ile ilgili olmalıdır. Uzun cümleler olmadan, niyeti ve amacı birlikte ifade edilebilecek şekilde doğru kelimeleri seçerek kullanılması daha kolay anlaşılmaya sebep olur.
0 Yorum