Yaka renkleri ve açıklamaları ile ilgili yazımızın ikinci bölümünde, toplamda 11 yakadan ve hangi meslek gruplarını tanımlamakta kullanıldıklarından bahsedeceğiz.
Altın yaka
Aslında bu yaka çalışanları beyaz yaka olarak da sınıflandırılabilir. Ancak altın yaka, bahsedeceğimiz görevlerde bulunan bireyleri tanımlamakta daha uygun olacaktır.
Bu yakaya mensup kişiler problem çözme becerileri, yaratıcılığı ve zekâsı ile karmaşık konuları içeren görevleri üstlenen yüksek vasıflı bireylerdir ve çok aranan mesleklerde çalışırlar. Cerrahlar, teknoloji uzmanları, mühendisler, avukatlar ve pilotlar bu yaka için verilebilecek birkaç örnekten biridir.
YeÅŸil yaka
Yeşil yakaya sahip kişiler yenilenebilir enerji, doğayı koruma, sürdürülebilirlik gibi konularda çalışırlar. Organik tarım yapan çiftçiler ve çevre dostu araç üretiminde çalışan mühendisler bu gruba örnek verilebilir.
Kırmızı yaka
Devletin istihdam ettiği her türden çalışanı tanımlar.
Pembe yaka
Pembe yaka, geçmişte kadınlara hitap eden işleri ifade etmek için kullanmıştır.
Bu yaka türünde hizmet sektöründen meslekler yer alır.
Hostesler, hizmetçiler, resepsiyonistler, sekreterler, hemşireler, güzellik sektöründe çalışanlar ve dadı gibi meslekler pembe yaka için verilebilecek örneklerdendir.
Bu mesleklerde erkekler de istihdam ediliyor olsa da bu meslekler genelde kadın yoğunlukludur.
Siyah yaka
Siyah yaka önceden, madencilik ve petrol endüstrilerinde çalışan ve çalışma koşulları gereği kıyafetleri kirlenip siyah olan ve fiziksel olarak ağır şartlarda çalışanları ifade ediyordu. Günümüzde siyah yakalı çalışanlar genellikle siyah kıyafetler giymeyi tercih eden sanatçılar, grafik tasarımcıları ve video yapımcıları gibi yaratıcı profesyonelleri tanımlıyor.
Gri yaka
Gri yaka, beyaz veya mavi olarak sınıflandırılamayan kişileri ifade eder. Bu yakada çalışanlar hem mavi yaka hem de beyaz yakadan özellikler taşır. Bu yakaya sağlık çalışanları (hemşire vb.) ve nitelikli teknisyenler örnek gösterilebilir.
Mor yaka
Mor yaka hem beyaz hem de mavi yakalı olan vasıflı işçileri tanımlar. Bilgi teknolojisi çalışanları buna bir örnektir. Esas olarak beyaz yakalıdırlar, ancak mühendisler ve teknisyenler gibi aralıklarla mavi yakalı çalışan görevleri de yerine getirirler.
Krom yaka
Krom yakalı çalışanlar, ileri teknolojik çalışma konsepti için yeni bir terimdir. Bu terim özellikle mavi yakalı çalışanların yerini alan imalatta kullanılan ve işleri otomatikleştiren robotlar için kullanılır.
Kahverengi yaka
Askeri işleri yürüten, asker çalışanları tanımlar.
Renksiz ve yeni ortaya çıkan yaka çeşitleri
Yakasız
Yakasız çalışanlar, maddi bir kazanç amacı içinde olmadan sanat için ve/veya gönüllü işlerde çalışan kişileri tanımlar.
Yeni yaka
Yeni yaka, gerekli üniversite eğitimini almadan teknoloji işlerinde çalışmak için gereken teknik ve yazılımsal becerileri edinen çalışanları ifade eder. Bu çalışanların üniversiteden dört yıllık bir diploması yoktur. Bunun yerine, yeni yakalı çalışanlar meslek okulları, yazılım eğitim kampları, teknik sertifika programları, lise teknik eğitimi ve stajlar aracılığıyla eğitim alırlar.
“Yazgıların en güzeli, bir insanın sahip olabileceği en büyük hazine, tutkuyla yaptığı bir iş için ona para ödeniyor olmasıdır.“ Maslow
PaylaÅŸ
0 Yorum
İş Yaşamında Çalışan Ayrımı; Yaka Renkleri 2 başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum