İki veya daha fazla mülakat katılımcısı tarafından yapılan bir mülakat türüdür.
Katılımcılar aynı meslek grubundan olabileceği gibi farklı departmanlardan da olabilir. Mülakat katılımcıları; insan kaynakları işe alım uzmanı, insan kaynakları müdürü, ilgili birimin müdürü ve ilgili işe bağlı 1. derece birim amirlerinden oluşur.
Panel mülakatlarında amaç, adayı çok yönlü incelemek ve irdelemektir.
Diğer mülakatlarda geçerli olan;
* firma hakkında bilgi edinme, işin detayları için ön hazırlık, * mülakata zamanında katılım, * prezantasyon, * mülakat sırasında tam odaklanmak için telefonu sessize alma gibi durumlar bu mülakat için de üst seviyede önem taşır.
Katılımcılar, adaya farklı sorular sorarak adayın cevap hızı ve cevabın soruyu ne kadar aydınlattığını, kelime seçimini, konuşma şeklini, heyecanını ve dikkatini ölçmeye çalışırlar. Sakinlik ve kendine güven ön planda olmalıdır.
Soruları tek tek , kısa ve öz (gündelik sohbet kelimeleri dışında profesyonel hayatta anlamlı) kelimelerle, soruyu soran mülakatçıya dönük ve göz teması kurarak, güler yüzlü ve pozitif bir eda ile yanıtlamalıyız.
Mülakatçılar kalabalık karşısındaki stres yönetiminizi görmek için sizi zorlar ve sıkıştırır; aynı anda kritik sorular sorabilirler, hatta iyi polis-kötü polis taktiği bile kullanabilirler. Bu durumda da yine sakinlik ön planda olmalı, soruyu anladığımızdan emin olarak cevap vermeli ve soruyu tam olarak anlamadıysak tekrar sormalarını da isteyebiliriz. Bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez. Mümkün olduğu kadar detaya girmeyecek cevaplar seçilmelidir. Mimiklerin, el ve kol hareketlerinin de bir cevap olduğu unutulmamalıdır.
Soruların içerikleri daha çok işin detayı, sizin bu işe yatkınlığınızı, bu işe ne kadar yetkin ve yeterli olduğunuzu öğrenmeye yönelik olacaktır. Bu işi ne kadar istediğiniz, çalışma azim ve istekliliğiniz, yenilik ve gelişime bakış açınız, ekip çalışmasına yatkınlığınız, ekip içi iletişiminiz gibi toplu süreçlere tepkiniz incelenecektir.
Panel mülakatı bazen sınav şeklinde yazılı ya da drama şeklinde örnek olaylar baz alınarak bu olaylar karşısındaki tavır, çözüm ve uyum değerlendirilir. Genelde yaşanmış bir olay senaryo edilerek anlatılıp:
-bu olay karşısında siz olsanız ne yapardınız? (tepki ölçmek içindir, pozitif bakış açısı ile cevap verilir.) -bu olayda hangi kişi siz olmak isterdiniz / istemezdiniz? (zafiyet ölçmek içindir, arabulucu olmak seçilmelidir.) -bu olayda en reel çözüm nedir? Nasıl yapılabilir? (her iki taraf için de geçerli olacak şekilde en kısa ve en kolay yoldan çözüm seçilmelidir.)
Bu mülakat türünü genellikle organizasyon yapısı büyük firmalar tercih eder.
Son olarak;
Bu mülakatın diğer mülakat türlerinden farkı ve asıl amacı gelecekteki sizi tanımak olduğu için, sabit fikirli ve standart olunmamalıdır.
Yeniliğe ve gelişime açık, pozitif bakış açısı ile firmaya değer katacağınız algısı uyandırmak gerekir.
0 Yorum