Küçük çocuk bir bakkal dükkanına girdi, kola kasasını aldı ve dükkânın hemen dışında duran kulübedeki telefonun altına koydu. Telefonun tuşlarına yetişebilmek için kola kasasının üzerine çıktı ve 7 haneli telefon numarasını tuşlamaya başladı.
Dükkânın sahibi çocuğu gözlemlemeye ve aradığı kişi ile aralarında geçen diyaloğu dinlemeye başladı:
Çocuk kadına, “Hanımefendi, bana çimlerinizi kesme işini verebilir misiniz?” diye sordu.
Kadın, “ Hâlihazırda çimlerim ile ilgilenen biri var.” diye yanıtladı.
Çocuk ise, “Hanımefendi, çimlerinizi kesen kişiye ödediğiniz ücretin yarısına çimlerinizi keserim.” diye cevap verdi.
Telefondaki kadın şu anda çimlerini kesen kişinin yaptığı işten son derece memnun olduğunu söyledi.
Kadının sözleri karşısında daha da hırslanan çocuk bu sefer de,” Hanımefendi, çimlerinizi yarı fiyatına kestikten sonra bahçenizdeki yolları da süpüreceğim ve böylece bölgedeki en güzel bahçeye sahip olacaksınız.” dedi.
Kadın yeniden şu anda çimlerini kesen kişiden çok memnun olduğunu ve bahçesini başka birine emanet etmek istemediğini söyledi.
Küçük çocuk kadına iyi günler dileyip telefonu, yüzünde bir gülümseme ile kapattı.
Bütün konuşmayı dinleyen dükkân sahibi çocuğun yanına doğru gitti ve “Oğlum, senin azmini beğendim bu yüzden sana bir iş teklifinde bulunmak istiyorum.” dedi.
Küçük çocuk, “Teşekkür ederim ama ben zaten çalışıyorum. Telefonda konuştuğum kişinin çimlerini ben kesiyorum. Sadece çalıştığım işteki performansımı ölçüyordum. “ dedi.
Yukarıdaki hikâyenin bahsettiği performans değerlendirmeyi aşağıda kısaca inceleyelim.
Performans değerlendirmenin ilk adımları Elton Mayo ve arkadaşlarının ünlü Hawthorne deneylerinde üzerinde çalışmalar yaptığı çalışan memnuniyeti ve üretkenlik arasındaki ilişki sayesinde ortaya atılmıştır ve sonrasında işletmenin bir parçası haline gelmiştir.
Performans değerlendirmenin modelleri:
Öz değerlendirme: Bireyler kendi iş performanslarını ve davranışlarını değerlendirir.
Akran değerlendirmesi: Bir bireyin çalışma grubu veya iş arkadaşları tarafından performansının değerlendirilmesi.
90 derece değerlendirme: Yönetici çalışanı tek taraflı değerlendirir. En yaygın ve temel olan değerlendirme biçimidir.
180 derece değerlendirme: Çalışan ve yönetici birbirlerini karşılıklı olarak değerlendirirler.
270 derece değerlendirme: Yönetici, aynı mevkide bulunan çalışma arkadaşı ve çalışan kendini değerlendirir.
360 derece geri bildirim değerlendirmesi: Çalışanın üstü, astı, eş değeri, müşterileri ve tedarikçileri gibi, çalışan ile ilişki içinde olan tüm unsurlar çalışanı değerlendirir.
Performans Değerlendirmesinin Avantajları
Terfi: Performans Değerlendirmesi, verimli çalışanlar için terfinin belirlenmesinde yardımcı olur. Verimsiz çalışanlar ise işten çıkarılabilir veya bazı sorumlulukları ellerinden alınabilir.
Çalışanların Gelişimi: Sistematik performans değerlendirme prosedürü, değerlendirmeyi yapanların eğitim politikalarını ve programlarını gözden geçirmelerini sağlar. Çalışanların güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmeye yardımcı olur, böylece verimli çalışanlara yeni sorumluluklar verilebilir.
Seçim Doğrulaması: Performans Değerlendirmesi, değerlendiricilerin seçim prosedürünün geçerliliğini ve önemini anlamalarına yardımcı olur.
İletişim: Bir kuruluş içinde çalışanlar ve işverenler arasındaki etkili iletişim çok önemlidir. Performans değerlendirmesi yoluyla üstler astların becerilerini daha iyi anlayabilir ve aralarında güven oluşabilir.
Motivasyon: Performans değerlendirmesi bir motivasyon aracıdır. Çalışanların hedeflere yakınlık ve uzaklıklarının bilinmesi ile kişinin verimliliği belirlenebilir. Bu, kişiyi daha iyi bir iş için motive eder ve gelecekte performansının artmasına yardımcı olur.
‘’Kendinizin doğru bir değerlendirmesi, büyüme ve başarı için geri bildirim sağlar.’’ Brenda Johnson Padgitt
0 Yorum