Silo Nedir? Silo Etkisi İş Hayatınızı Nasıl Etkiler?
Özellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerin en önemli organizasyonel sorunlarından bir tanesi, yapı içerisinde farklı sebeplerle oluşan silolardır. Öncelikle silonun ne demek olduğunu açıklamak isteriz; sözlük anlamıyla silo, birbiri ile bağlantısı olmadan bağımsız bir takım silindirik biçime sahip kapalı depolama alanı demektir. İş hayatındaki silo ise, aslında dikeyde kendi işini harika yapan ama o işin organizasyonun bütününde işleyebilmesi için, o dikeyin dışındaki gerekleri, ilişkileri ve diğer uzmanlıkları çok da umursamayan iş yapış biçimidir. İş hayatımızda siloyu görmemizin sebebi ise şirket içinde oluşan silo etkisidir. Silo etkisi ise aynı şirketin veya departmanın bünyesinde çalışmalarını yürütseler bile diğer birimlerle veya kendi içerisinde iletişimin olmaması, ortak hedeflerin iyi belirlenmemesi ve kapalı iletişimin tercih edilmesidir.
Silolar günlük iş akışında kendilerini çok net bir şekilde belli ederler. Günlük yaşamınızda “bu bizim işimiz değil” “bu konu ile biz ilenmiyoruz” “onların yapması gerekiyor” gibi cümleleri birçok kez duymuşsunuzdur, silo etkisi maalesef artık her yerde. Bölümler arası siz-biz ayrımlarının sıkça yapıldığı, işleyişin düzenli devam etmesi için aralarında bilgi alışverişinin doğru yapılması gereken departmanlar arasında gizli kalın duvarların örüldüğü, birimlerin organizasyon hedefine değil kendi hedeflerine odaklandığı bir düzende şirketin dışa dönük olması, iletişimin güçlenmesi, hedeflerin belirlenmesi ve en önemlisi şirketin bir ekip bir bütün olarak hareket edip hedeflerine ilerlemesi oldukça zorlaşır. Peki bu kadar önemli bir etki yaratan silo etkisi neden oluşur? Silo etkisinin zararları nelerdir?
1. Silo etkinin oluşmasının başlıca sebepleri şunlardır;
Yönetimsel eksiklikler İş planının iyi belirlenememesi İletişim eksiklikleri Çalışanların rollerinin iyi belirlenememesi Şirket hedeflerinin doğru yansıtılamaması
Günümüzde iş yeri kültürü oluşturma çabalarının, geri bildirime verilen önemin, yeni bakış açılarına duyulan özlemin ve iş birliği içerisinde verimliliği arttırma çalışmaların artması silo etkisini öncelikli çözülmesi gereken bir sorun haline getiriyor. Organizasyon içerisinde bu kadar öneme sahip silo etkisi çözüme kavuşturulmazsa zararlarla sonuçlanabilir.
2. Silo etkisinin başlıca zararları şunlardır;
Yükselecek işletme maliyetleri Motivasyon kaybı Üretkenliğin ve bağlılığın azalması Organizasyonun karar mekanizmasını yavaşlaması Kaynakların boş yere harcanması
Parçalara ayrılmış bir yapıda çalışmak veya bulunmak hem çalışan hem de müşteri deneyimini oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Çalışanlar şirkete değil kendi birimlerine ve yöneticilerine aidiyet duygusu kurarlar. Başka birimler ile bir araya geldiklerinde iletişim kurmakta zorlanır, başka birimlerden geri bildirim almaktan hoşlanmaz, hatta üst yönetimin birime müdahalesine bile izin vermezler.
Bazen iki farklı birimin yöneticisinin kendi içlerinde yaşadıkları kişisel problemler bile silo etkisine sebep olabilir. Yöneticiler kaynakları, yönetimindeki personelleri ve verileri yanlış kullanabilirler. Siloların oluştuğu gözlemlendiğinde ve silo etkisi hissedildiğinde şirket bu etkiden kurtulmak için özel ve yenilikçi yaklaşımlar göstermek zorunda kalır.
3. Silo etkisinden kurtulmak için bazı yapılacaklar;
Öncelikle şirket ve çalışanları için ortak bir duygu oluşturacak vizyon, misyon belirlenmelidir. Yönetim ve yetki konusunda belirsizlikler ortadan kaldırılmalıdır. Birim yöneticileri de dahil herkesin benimseyeceği ortak hedefler konulmalıdır. Birimlerin birlikte ve düzenli çalışması için projeler sunulmalıdır. Gerekli durumlarda çalışanları belirli dönemlerde farklı birimlerde görevlendirmelidir. Yönetim kadrolarında, karar ve yönetim eksikliklerinin giderilmesini sağlamalıdır. Şirket içinde ortak alanların arttırılması ve kullanımı teşvik edilmelidir.
Silo etkisinin kaldırılması için birçok farklı uygulama yapılabilir. İnsanların ve şirketlerin birbirilerini takip ettiği, bilgi alışverişinde bulunduğu, gözlem ve deneyimin ön plana çıktığı günümüz iletişim çağında silo etkisinde olan şirket mevcut potansiyelini ortaya çıkaramaz, rekabet gücünü elinde tutamaz ve işbirlikçi, inovatif ve özgün olması beklenemez.
Siloların oluşması zaman alır ve ortadan kaldırılması için de belli bir çaba ve zaman harcanmalıdır. Burada en önemli nokta yönetimin kararlı olması ve iş birliğine verdiği önemden vazgeçmemesidir. Başarılı olan her şirket iyi bir çalışan ve müşteri deneyimi yaratır. Yukarıda saydığımız zararlardan etkilenmez, potansiyelini ve yenilikçi yaklaşımını sürdürür.
1 Yorum
Ercan Akkavak
Her insan bir cevherdir yeterki işlemesini ve tespitlerimizi doğru yapalım saygılar.
Uygunsuz yorum ise bildirUygunsuz Yorum