Bir diğer örnek ise M.S. 605 yılında Çin’de yapılan memur seçme sınavlarıdır. Belgelenen ilk "modern" personel seçimidir ve sonraki sınav sistemlerini etkilemiştir.
İnsan Kaynakları Yönetiminin Tarihsel Gelişiminde Önemli İlkler
1790-1820 Sanayi devriminin ilk dalgasının yükselişi ile işçi haklarını korumak için işçi sendikaları kuruldu.
1820-1914 Sanayi devriminin ikinci dalgasında kuruluşlar büyüdükçe, işverenler verimliliği ve üretkenliği artırarak karlarını en üst düzeye çıkarmak istemişlerdir. Bu hareketin liderlerinden biri Frederick Taylor’dı.
Henry Ford, Ford’un montaj hattını tanıtması ve Model T’nin üretiminde de Taylor’ın ilkelerinin çoğunu uyguladı. Bilimsel Yönetimin sonucu olarak işçilerin işe alınması, eğitimi ve performansına odaklanıldı. Montaj hattı uygulamaları arttıkça verimlilik ve karlılık da arttı. İşçilerin o dönemlerde uzun saatler ve güvensiz koşullarda çalışmaları normal olarak karşılanıyordu. 1911’de New York’taki Triangle Shirtwaist fabrika yangınında, 140’tan fazla işçi (çoğunlukla kadın ve çocukların) hayatını kaybetti. Sonuç olarak, işyeri güvenliği gündeme gelen bir konu haline geldi.
1894 Yeni Zelanda asgari ücret ile ilgili kanun çıkardı.
1900 B.F. Goodrich firması ilk insan kaynakları departmanını kurdu.
1902 National Cash Register firması insan kaynakları departmanını ilk kez personellerin sorunları ile ilgilenmek ve işçi ilişkilerini geliştirmek için kurdu.
1911 Frederick W. Taylor, bilimsel yönetim ilkeleri ile farklılaştırılmış ücret sistemini oluşturdu.
1917-1941 Amerika’nın 1917’de I. Dünya Savaşı’na girmesi ve ardından 1941’in sonlarından itibaren II. Dünya Savaşı’na katılması, askeri personel ve işgücü için muazzam bir talep yarattı. Bu kadar yüksek işgücü talebi ile işgücü seçim sürecine daha fazla odaklanıldı. İşverenler, giderek artan bir şekilde, yalnızca bedensel anlamda güçlü olmayan, aynı zamanda doldurulacak pozisyonun özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde seçilmiş işçiler bulmaya çalışıyorlardı.
1927-1932 Elton Mayo ve arkadaşlarının yaptığı Hawthorne deneyleriyle personellerin verimliliğinin yalnızca içinde bulunduğu fiziksel çevre şartları ve ücrete göre değil sosyal ve psikolojik etkenlere de bağlı olduğu ortaya koyuldu.
1935 ABD’de dönemin başkanı Franklin D. Roosevelt büyük buhran ile beraber artan işsizlik nedeniyle emekli, engelli ve ölüm aylığı, işsizlik sigortası gibi halen günümüzde de var olan kavramları uygulamaya geçirdi.
1940 Büyük Buhran’dan sonra büyük şirketler, işgücü alımı, çalışanları elde tutmak, motive etmek ve çalışanların performanslarını artırmak için personel yönetimi/insan kaynakları alanında uzmanlaşmış personele sahip olmanın gerekliliğini anladılar.
1945 Cornell Üniversitesi, insan kaynakları yönetimi alanında üniversite düzeyinde eğitim veren dünyadaki ilk işletme okulu oldu.
2010- Firmalar insan kaynaklarını bir destek işlevinden ziyade stratejik bir iş ortağı olarak görmeye başladılar.
İnsan kaynakları yönetimi bu dönemlerden sonra da hala gelişmeye devam etmektedir ve kendi içine yeni kavramlar (ödüllendirme, motivasyon vs.) katmaktadır.
"Önemli şeyler bir anda yapılamaz; ufak şeylerin bir araya getirilmesiyle oluşur." Vincent Van Gogh
PaylaÅŸ
0 Yorum
İnsan Kaynakları Yönetiminin Tarihsel Gelişimi başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum