Bir gün genç bir kız babasına hayatının ne kadar kötü ve stresli olduğu ve bu konuda ne yapması gerektiğini bilmediği ile ilgili yakınır. Sürekli savaşmaktan ve zorlanmaktan yorulduğundan bahseder. Her seferinde bir problemi çözdüğünü ve arkasından başka bir problemin karşısına çıktığını söyler.
Babası kızını mutfağa götürür. Üç tencereye su doldurur ve hepsini ocağın üstüne koyar. Tencerelerdeki sular kaynamaya başladığında sırasıyla bir tencereye patates, diğerine yumurta ve sonuncusuna da biraz kahve çekirdeği atar ve kızına hiçbir şey söylemeden kaynamalarını bekler.
Bir süre sonra kızın babası kaynayan tencerelerin altını kapatır. Patatesi ve yumurtayı ayrı tabaklara, kahveyi de bir bardağa koyar. Kızına dönüp, "Ne görüyorsun? " diye sorar.
Kızı sabırsızlıkla "Patates, yumurta ve kahve" diye cevaplar.
Babası "Daha dikkatli bak. Patatese dokun." der. Genç kız patatese dokunur ve yumuşak olduğunu hisseder, ardından babası kızına yumurtayı alıp kırmasını söyler. Kız yumurtayı kırıp kabuklarını soyunca haşlanmış sert yumurtayı incelemeye başlar. Son olarak babası kahveden bir yudum almasını ister. Kahvenin lezzeti kızın yüzünde bir gülümseme oluşmasına neden olur.
Ardından kız babasına " Bunlar ne demek? " diye sorar.
Babası açıklamaya başlar, "Patates, yumurta ve kahve çekirdeği hepsi aynı zorlukla/stresle yüzleşti- (kaynayan su). Ancak, her biri farklı tepkiler verdi."
"Patates kaynar suya girmeden önce sertti, ama kaynar suya maruz kaldıktan sonra yumuşak ve kolay parçalanan, zayıf bir hale geldi."
"Yumurta kaynar suya girmeden önce kırılgandı ve sadece ince dış kabuğu onu koruyordu. Kaynar suda kaldıktan sonra kabuğun içindeki yumurta sert hale geldi."
"Ancak kahve çekirdekleri özeldi. Çekirdekler kaynar suya maruz kaldıktan sonra suyu değiştirdiler ve yeni bir şey yarattılar."
Kızına " Sen hangisisin?" diye sordu. "Zorluk ve stres karşısında sen nasıl tepki veriyorsun? Patates, yumurta ya da kahve çekirdeklerinden hangisisin?"
İş stresinin etkileri ve sonuçları
Stres düzeyinin üst seviyelerde olduğu çalışma ortamlarında performansın genellikle düşük olduğu görülür. Belli bir seviyedeki stres çalışan üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Ancak stres makul düzeylerde olduğu takdirde; kamçılayıcı bir güç olabilir ve çalışanın başarısını tetikleyebilir.
Stres seviyesinin aşağılara düşmediği bir çalışma ortamı çalışanların bağlılığını zayıflatır ve çalışanlar üzerlerinde stres yaratan ortamlardan uzaklaşmak isterler.
İş Hayatında Stresle Nasıl Baş Edilir?
- Ekstra iş yükü almamaya çalışın. - İhtiyaçlarınızı ve gerekliliklerinizi arka plana atmamaya özen gösterin. - Düzenli ve planlı çalışma ortamı yaratın. - İşlerinizi pratik hale getirmek için teknolojiden yararlanın. - Başarılarınızı ödüllendirin. - Sevmediğiniz işleri, enerjiniz yüksek olduğunda yapın
Sizin de her ne kadar iş hayatınız stres dolu olsa bile bireysel stresinizi kontrol altında tutup hikayemizde bahsettiğimiz gibi kahve çekirdeklerinden olabilir ve stresli durumları kendi avantajınıza çevirip yeni şeyler öğrenebilir, durumu keyifli hale getirebilirsiniz.
PaylaÅŸ
0 Yorum
Stres Yönetimi başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum