Bir grup kurbağa orman boyunca zıplayarak ilerliyorlardı, gruptaki kurbağalardan ikisi kazara çukura düştüler ama neyse ki çukurun dibine değil de çukurun içindeki bir çıkıntıya denk geldiler.
Diğer kurbağalar hemen çukurun etrafına toplandılar, çukurun derinliğini ve karanlığını görünce aşağıdaki kurbağaların oradan çıkmasının mümkün olmadığını düşündüler ve çukurdan çıkmaya çalışan kurbağalara oradan çıkmalarının imkansız olduğunu söylemeye başladılar.
Çukurdaki kurbağalar diğer kurbağaları dinlemeyip çıkıntıdan yukarıya zıplamaya devam ettiler.
Yukarıdaki kurbağalar çukurdakilere boşuna uğraştıklarını, ne yaparlarsa yapsınlar kurtuluşun olmadığını söylemeye devam ettiler.
Tekrar tekrar denedikten sonra çukurdaki kurbağalardan biri yukarıdaki kurbağaların sözlerinden umutsuzluğa kapıldı, çukurdan bir çıkış yolunun olmadığına karar verdi ve denemekten vazgeçti. Kaderini kabul edip çukurun derinliklerine doğru kendini bıraktı. Öte yandan diğer kurbağa tüm gücüyle her seferinde daha da yukarı zıplamaya devam etti, onu izleyen kurbağalar da başaramayacağını ve boşa uğraştığını söylemeye devam ediyorlardı.
Ama çukurdaki kurbağa pes etmeden var gücüyle zıplıyordu ve sonunda da yukarı çıkmayı başardı. Kurbağa yukarı çıkınca diğer kurbağalar, “Biz hiçbir kurbağanın o kadar yükseğe zıplayıp çukurdan çıkabileceğini düşünmüyorduk, bizi duymadın mı?” dediler.
Kurbağa, diğerlerine duyamadığını işaretle izah etti.
Aslında kurtulan kurbağa yukarıdaki kurbağaların onu desteklediğini düşünmüştü ve motive olup her seferinde daha da yukarı zıplamak için çaba sarf etmişti.
Yukarıdaki hikayemizde de anlatıldığı gibi söylenen sözler çok etkilidir. İnsanlar sizi motive edebileceği gibi demotive edip kendinize olan inancınızı da sarsabilir ve olumlu ya da nötr durumları karamsar şekilde algılamanıza neden olabilir.
İş hayatında yöneticiniz sizden beklentilerini size net bir şekilde anlatmayıp sizi belirsizlikte bırakarak; size bir hedef göstermeyerek, çalışmalarınızı başarılarınızı görmezden gelerek sizi demotive edebilir. Bu gibi durumlarda kendinizi nasıl tekrar motive edebileceğiniz ile ilgili birkaç tavsiyede bulunalım.
1-Motiveymiş gibi davranmak
Demotive olduğunuz anlarda motiveymiş gibi davranarak duygularınızı yönlendirebilirsiniz. Harekete geçmek için motive olmayı beklemek yerine ilk başta harekete geçin, planladığınız ama motive hissetmediğiniz için ertelediğiniz işlerinizi bitirdikçe kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
2-Olumsuz düşüncelerin tersine odaklanmak
Motivasyonunuz düşük bir haldeyken muhtemelen önceden sizi heyecanlandıran bir proje veya bir iş hakkında bile “çok zor olacak”, “zaten tamamlayamam” gibi olumsuz düşüncelere kapılabilirsiniz.
Kendinizi bu gibi düşüncelerin tersini düşünmeye zorlayın. Şöyle ki; başarısız olacağınızı düşündüğünüzde tersi olarak neden başarılı olabileceğinizi düşünmeye çalışın, veya bir işi bitiremeyeceğinizi düşündüğünüzde, bitirebileceğinize dair olan tüm nedenleri sıralayın.
Bu şekilde kötümser düşüncelerin önüne geçebilirsiniz. Bu olayların/ işlerin düşündüğünüzden daha iyi sonuçlanması ihtimalinin var olduğunu size gösteren bir yöntemdir. Bu şekilde motivasyonunuzun yükseldiğini görebilirsiniz.
3-Kendinize daha şefkatli davranın
Araştırmalar, zorluklarla mücadele ederken kişinin kendisini sertçe eleştirmesindense şefkat göstermesinin çok daha motive edici olduğunu gösteriyor.
Örneğin işinizle ilgili yaptığınız bir hata sonrasında kendinizi sert şekilde eleştirip kızmaktansa, hatanızı kabullenip kendinize sanki sevdiğiniz bir arkadaşınıza destek oluyormuş gibi davranın.
4-10 dakika kuralını uygulayın
Örneğin bir konu üzerinde çalışmaya başlamak için yeterli motivasyonunuz yoksa kendinize 10 dakika çalışma hedefi koyun. 10 dakika çalıştıktan sonra konu ile ilgili çalışmaya devam edip etmeyeceğinize karar verin. Çünkü bir işe başlamak en zor kısmıdır, sonrasında aslında işin o kadar zor olmadığını fark edersiniz.
0 Yorum