Bir kasabada yaşayan iki oduncu her gün beraber odun keserlermiş. Bu iki oduncunun ağaç kesme ile ilgili eşit tecrübesi ve ekipmanı varmış, cüsseleri de birbirine benzermiş.
Beraber çalışırlarken birinci oduncu hiç mola vermeden akşama kadar çalışırmış, ikinci oduncu ise çalışırken mutlaka kısa molalar verirmiş.
Birinci oduncu ikinci oduncudan daha fazla çalışıyormuş gibi görünse de ikisi de her günün sonunda aynı sayıda ağaç kesiyorlarmış.
Birinci oduncu sonunda bu duruma sinirlemiş ve “Ben akşama kadar hiç durmadan çalışıyorken sen nasıl oluyor da benimle eşit sayıda ağaç kesmiş oluyorsun?” diye sormuş.
Buna karşılık olarak ikinci oduncu ise, “Çok basit, sen durmadan çalışırken ben arada bir dinlenip baltamı biliyorum. Keskin baltayla, daha az uğraşarak daha çok ağaç kesilir.” diye cevap vermiş.
Yukarıdaki hikayemizde de anlatıldığı gibi çok çalışmak yerine akıllı ve verimli çalışmak bizi başarıya gerekenden daha çok çalışmadan götürür.
Verimli Çalışma Nedir?
Verimli çalışma, kişinin yapması gereken görevleri/işleri en az zaman ve emek kaybıyla en doğru şekilde yerine getirmesine denir. Özünde, verimliliği artırmak, kişinin daha çok değil, daha akıllı çalışmasına yardımcı olmakla ilgilidir.
Çalışmalarınızın Verimliliğini Arttırabilmeniz İçin Birkaç Tavsiye
Günlük yapılacaklar listenizi doldurup kendinizi sıkmaktansa o gün bitirmeniz gereken üç ile beş arasında madde yazabilirsiniz. Böylece yapılacaklar listesindeki uzun ve siz yaptıkça bitmeyen işleri daha az maddeler halinde görmek sizi daha çok motive edecektir.
2-Kendinize program hazırlayın.
Programınızı hazırlarken gerçekçi olun, sadece gün içerisinde bitirebileceğiniz maddeleri programınıza ekleyin. Ayrıca programınıza molaları ve en zinde olduğunuz saat dilimlerine önemli işlerinizi eklemenizde fayda var, çalışma aralarında vereceğiniz molalar sayesinde zihniniz daha canlı kalır.
3-Düzenli molalar verin.
Düzenli molalar kullanmak konsantrasyonun artmasına yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, uzun süren işler arasında kısa molalar vermenin sabit bir performans seviyesini korumanıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Eğer mola vermeden çalışırsanız da performans kaybı yaşayacağınız kesin.
4. “İki dakika kuralını” uygulayın
Girişimci Steve Olenski, çalışma verimliliğinizi artırmak için "iki dakika kuralını" uygulamanızı öneriyor. Uygulama şu şekilde; bildiğiniz bir görev ya da eylemi iki dakika ya da daha kısa sürede gerçekleştirecekseniz ertelemeyin, hemen yapın. Olenski’ye göre, görevi hemen tamamlamak, daha sonra geri dönmekten daha az zaman alır.
4-Görevlerinizi önceliklendirin.
Sizi hedefinize ulaştırmada herhangi bir katkısı olmayan konular üzerine çalışmayı bırakmalısınız. Bunun yerine enerjinizi ve zamanınızı hedeflerinize doğrudan katkısı bulunan sizi ileriye taşıyan projelere, işlere ayırmalısınız.
5-Sağlıklı iletişim kurun.
Çalışma ortamında iş yaptığınız kişilerle sağlıklı bir iletişim kurmak yanlış anlaşılmaların yol açacağı vakit kaybını önleyecektir. Sağlıklı iletişimin olmadığı bir çalışma ortamında işler iki kere ve/veya yanlış yapılabilir, önceliği olan işler yerine acil olmayan işler üzerine yoğunlaşılabilir. Ancak etkili ve sağlıklı bir iletişim sayesinde işler önceliklendirilir ve gereksiz işler yapılmaz böylece zamandan ve zihinsel enerjinizden tasarruf etmiş olursunuz.
Paylaş
0 Yorum
Verimli Çalışmak başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum