Biz Bikem ve Ayberk. İzmir Demokrasi Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Yönetimi bölümü öğrencileriyiz.
Farklı sektörlerde, farklı pozisyonların insan kaynaklarına bakış açılarını merak ediyoruz. Bu sebeple de bir röportaj dizisi oluşturmak istedik.
Bu teklifimizi kabul ederek bizi onurlandıran Doğan Yayınları İnsan Kaynakları Müdürü Fazilet Hanıma teşekkürlerimizi sunarız.
İşte keyifli geçen röportajımız…
Biraz kendinizden bahsetmeniz mümkün mü, eğitim geçmişiniz, iş deneyimleriniz gibi. Böylece sizi daha iyi tanıyabiliriz.
Fazilet Uysal, Endüstri Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun oldum. Üretim alanında ardından da İnsan Kaynaklarında çalıştım.
Sizi insan kaynakları alanını seçmeye iten etken ne oldu?
Mezuniyetim sonrası 7 yıl kadar mühendis olarak çalıştım. Ardından iletişim, bütünü görme, yönetsel ve organizasyonel becerilerimi daha fazla kullanabileceğim bir alan olduğunu düşündüğüm için İnsan kaynaklarına geçtim.
Birlikte çalışmak isteyeceğiniz ekip arkadaşlarınızda / astlarınızda / mevkidaşlarınızda ne gibi özellikler / beceriler / yetkinlikler ararsınız?
İletişim ve ikna, organizasyonel yetkinlik, bütünü görmek, analitik ve sonuç odaklılık halinin dengeli oluşu, çözüm odaklılık, iş takibi, dikkat ve odaklanma.
Herhangi bir ayrımcı bakış açısının olmaması, herkesle eşit şekilde iletişim kurabilmesi (herkese dokunabilmesi).
İnsan Kaynaklarına şirket olarak yüksek oranda değer veriliyor, benzer şekilde Holding tarafında da önemi vurgulanmaktadır. Birçok konuda İnsan Kaynaklarının görüşü alınır ve fikirlerimize değer verilir.
Çalışan kanadında ise kurulan güvenle ilgili olduğunu düşünüyorum. İlk işe bağladığımda daha çekimser olan arkadaşlarımızın da bakış açılarının pozitif yönde ve bizimle olan iş birliklerinin de arttığını fark ediyorum.
Çalışmakta olduğunuz işletme mavi yaka ağırlıklı bir işletme mi, beyaz yaka ağırlıklı bir işletme mi? Yaklaşık bir oran paylaşabilir misiniz?
%60 ofis çalışanı, %40 saha çalışanı.
İşe alım süreçlerinde nelere dikkat edersiniz?
Pozisyon önceliklidir bizim için, kriterler buna göre belirlenir. Bölümden, aranan aday ile ilgili detay bilgi alırız. İşe alım sırasında buna uygun adayları bizim maaş skalamızda olacak şekilde filtreleriz. Adayları iş detayı ve koşullarla ilgili doğru bilgilendirmek önceliğimizdir.
Geliştirmeye çalıştığımız yanımız ise süreç sonunda adaylara süreç hakkında bilgilendirme yapmaktır.
Mavi yaka işe alımında / Beyaz yaka işe alımında en çok yaşadığınız problemler nelerdir?
Saha çalışanlarında maalesef görüşmeye haber vermeksizin katılmayan adaylar en büyük problem.
Ofis çalışanlarında ise ihbar sürelerinin uzun olması, anlaştığımız adayların farklı iş teklifi ya da ayrılacaklarını ilettiklerinde kendi iş yerlerinden aldığı teklifle süreçten çekilmesi bizim için problem yaratmaktadır.
İşinizi yaparken sizi en çok zorlayan konular nelerdir?
Çalışan bağlılığı, kişilere ve sektöre göre çok değişken olması, mevcut ekonomik şartlarda ciddi şekilde maddi kaygılar, kişilerin beklenti ve önceliklerinin farklı olması gibi sebeplerle memnuniyeti sağlamak zorlandığımız konular arasındadır.
İnsan kaynakları yönetimi alanında çalışmanın en zor yanları nelerdir?
Yaptığınız işlerin bir kısmı sistemler ve verilerle ilgilidir (bordro, beyanname vs). Ancak diğer çoğu süreç insana bağlı, iletişim içeren, memnuniyet sağlamayı gerektiren konulardır. Bu sebeple konular her zaman planladığınız gibi gitmez, tahmin ettiğiniz gibi sonuçlanmaz.
Öncelikleriniz her zaman değişebilir.
PaylaÅŸ
0 Yorum
Röportaj; İnsan Kaynakları Müdürünün Gözünden İnsan Kaynakları başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum