Mülakat; sözlük anlamı ile işe alınacak kişiyi seçmek için, adaylarla tek tek ve farklı teknikler kullanarak konuşmak, görüşmek demektir. Ancak, insan kaynakları profesyonelleri gözüyle mülakat, sadece işe alınacak adayın seçimi değil aynı zamanda adayın da kurumu seçtiği bir süreçtir. Mülakatlar, karşılıklı olarak ilk izlenim ve değerlendirmenin olduğu bir buluşma olması sebebi ile de oldukça önem arz eder
En çok kullanılan mülakat türlerini sıralayacak olursak;
1- Yüz yüze (geleneksel) yapılan mülakatlar, 2- Telefon ile yapılan ön mülakatlar, 3- Görüntülü görüşme (video konferans) ile yapılan mülakatlar, 4- Sınavlı mülakatlar, 5- Panel mülakatı, 6- Grup mülakatı, 7- Toplu mülakat, 8- Kademeli mülakat.
Bu mülakatlardan en çok kullanılanı ve önem arz edeni geleneksel yapıdaki yüz yüze mülakat türüdür. Çünkü; yüz yüze mülakat türü aday ile kurumun karşılıklı olarak bilgi ve talep alışverişlerinin en yoğun olduğu türdür.
Yüz yüze mülakatta; kurum, aradığı adayın ilgili pozisyona uyumluluğunun görsel elemesini yaparken aday ise kurumun kendine uygunluğunu değerlendirir.
Yüz yüze mülakatın sonucu; her iki taraf için de bir sonraki adımların belirleneceği unsurları içerir.
Mülakatlarda iyi bir izlenim bırakmak, akılda kalıcı ve etkili bir aday olmak için stratejik durumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Bu yazı dizimizde mülakat türlerine ve bu mülakat türlerindeki stratejilere değineceğiz.
Hedefimiz; Hangi tür olursa olsun fark etmeksizin olumlu bir mülakat süreci geçirmeniz ve talip olduğunuz işe sahip olmanızı sağlayabilmektir.
Unutma! ‘İstediğin kadar değil, çalıştığın kadar alabilirsin.’
PaylaÅŸ
0 Yorum
Mülakat, Türleri ve Stratejileri başlıklı blog için yorum bulunamadı. İlk yorumu siz yapın.
0 Yorum